ett rejält mellis med både fullkornsråg och frukt
Mellanmålet är en innovation från Torsåker gård, framtagen av Axfoundation i samarbete med Matlust Utvecklingsnod, Hidden in grains, Urban Deli, Middagsfrid och Dagab samt Warbo Kvarn genom projektet Mineralskiftet.
Finns att köpa på Urban Deli
Generation Pep har tagit fram en lista på vad barn behöver äta mer av och som är baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer. Två sakersom barn bland annat behöver äta mer av är:
• Fullkorn – gärna variation i sorter
• Frukt & bär – fryst eller färskt spelar ingen roll
Det här mellanmålet bockar i några av de saker barn behöver äta mer av: fullkorn och frukt/bär och är utöver det även en källa till protein. Utöver att tänka på din hälsa har vi genomgående tänkt på att produkten ska ha så låg belastning på miljön som möjligt. Det gör vi genom att nyttja hela spannmålet – inte bara grodden – och ta vara på bitar från svensk vitost.
Efter att ha testat mellanmålet på en av Sveriges tuffaste smakpaneler – barnfamiljer – visade det sig att 8 av 10 tyckte det var gott eller supergott!
Hydrotermisk behandling är en skonsam men effektiv hantering av kornet som gör att vi har lättare att komma åt näringen. Genom värme och vatten får man kornet att bryta ner fytinsyra vilket gör att mineraler som järn och zink blir lättare för kroppen att ta upp. Den hydrotermiska behandlingen gör också att kornet smakar lite mer. Just därför har vi i projektet Mineralskiftet under flera år experimenterat och provlagat en rad rätter av olika typer av hydrotermiskt behandlad spannmål. Ett av resultaten är just det här mellanmålet.
Såklart behövs också lite krämighet i ett gott mellis. När vi letade efter en sådan ingrediens visade det sig att vid tillverkning av svensk vitost blir det bitar kvar som är svåra att sälja. Dessa bidrar med proteiner, viktiga vitaminer och mineraler. Eftersom vi starkt ogillar när livsmedel går till spillo bestämde vi oss för att ta vara på osten – det är bra både för naturen, klimatet och såklart smaken.
Svensk klippt råg (fullkorn), bitar av vitost från Falköpings osttillverkning, yoghurt, kompott på äpplen/svarta vinbär, socker, vanillinsocker och lite salt. Råggröten innehåller 44% kokt fullkornsråg. Total mängd frukt i produkten är 28%.