Hållbarhet

Urban Deli växlar upp sitt hållbarhetsarbete

Nu börjar Urban Deli rulla alla köttbullar enligt 50/50-principen. Storsäljaren på Urban Deli blandas med svensk blandfärs och färs på svenska baljväxter från och med idag. Ett stort steg i Urban Delis smak och hållbarhetsarbete.

50/50 principen är inte helt ny för UD men det är den optimala lösningen för den som vill fortsätta äta kött och samtidigt vara mer klimatsmart, det är också betydligt mer hälsosamt. Och smakmässigt tycker många till och med den är ännu godare, säger Olivia Secher, marknadschef på Urban Deli.

Addera hållbara val

- Urban Deli vill bana väg för det hållbara och innovativa och samtidigt skapa inkluderande produkter som alla lätt kan ta till sig och tycka om. Beslutet att endast servera och sälja 50/50 köttbullarna är ett ställningstagande som är självklart och ett sätt att visa ett exempel på framtidens mat. Det är de små justeringarna i vardagen som är nödvändiga, säger Daniel Seifter, vd på Urban Deli.

Urban Delis köttbullar är en riktig storsäljare och det säljs cirka en halv miljon köttbullar varje år. 50/50 principen minskar klimatavtrycket med 20 procent, vilket är nästan 89 000 kg CO2 om året*.

- Men det är inte bara en miljöfråga, betonar Jessie Sommarström, ansvarig innovation och utveckling på Urban Deli. I Sverige äter vi egentligen för mycket kött, och vi vill göra det enklare för våra gäster att göra hållbara val. Man behöver inte ta bort men man behöver addera. Baljväxter innehåller också fibrer, något som 9 av 10 svenskar får i sig för lite av. Som extra bonus kompletterar kött och baljväxterna varandra näringsmässigt och förbättrar upptaget av järn.

Ett naturligt steg

Urban Deli vill visa att man kan ta en riktig klassiker och göra om den, det är också en princip som vi strävar efter att kunna tillämpa på andra typer av rätter framöver. Det känns också bra att det är en rätt med grund på färs som byts ut då det är det animaliska protein vi äter mest av i Sverige. Det här är viktiga steg till att bli det som vi säger att vi är – hållbara, tydliga och ännu mer inkluderande, det här är verkligen för alla, säger Olivia Secher.

50/50 köttbullen ersätter den ordinarie köttbullen permanent per den 7 juni 2023. Köttbullarna säljs i både portionsförpackning och i middagskassar, och förutom i de egna butikerna på Sveavägen, Nytorget och Sickla erbjuds dem även i foodtrucken UD på Väg och i middagskassarna hos Middagsfrid.

För mer information eller förfrågan om presskit, var vänliga kontakta: Olivia Secher, marknadschef Urban Deli. olivia.secher@urbandeli.se, +46768994298

*Källa från WWO:s klimatuträknare där blandfärsens klimatavtryck har ställts bredvid baljväxtfärsen för att sedan räknas ut när de är blandade.