Svenskodlad regnbågslax uppfödd på framtidens foder

En svensk innovation

Från och med den 11 september serverar Urban Deli regnbågstartar gjord på svenskodlad regnbågslax, uppfödd på ett helt nytt cirkulärt foder baserat på svenska restflöden från skog, hav och livsmedelsindustri. Rätten kommer finnas på vår meny i våra restauranger och  i vår deli i Hagastaden och på Sveavägen.

Fodret är framtaget av Axfoundation och Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med 25 aktörer inom hela livsmedelskedjan, från forskare och fodertillverkare till lantbrukare och restauranger. Målet är att ersätta importerad soja och fiskmjöl med resurssmarta råvaror som:

  • Insekter som omvandlar matsvinn till protein
  • Mykoprotein från skogsindustrins sidoströmmar
  • Musslor som bidrar till att minska övergödningen i Östersjön

Fodret bygger på cirkulära flöden och stärker svensk självförsörjning genom att använda råvaror som redan finns i Sverige.

Hur smakar Fisken?

Vad säger proffsen?

Vi har provlagat den här fisken på flera sätt och är imponerade av kvaliteten och smaken. Den påminner om vildfångad fisk, vilket vi vet att många av våra gäster uppskattar. Riktigt god fisk, säger Fredrik Darnelius, kökschef på Urban Deli Hagastaden

– Vi har tillsammans bevisat att det går att producera foder i industriell skala av svenska restströmmar, som minskar miljöbelastningen och stärker svensk beredskap – utan att tumma på djurhälsa eller smak. Det här är början på en större omställning, säger Christian Sjöland, projektledare för Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk på Axfoundation.

Christian Sjöland

Axfoundation

Vart vill du äta?

Välj restaurang