Hållbarhet

Urban Deli – den goda maten och hållbarhet

För Urban Deli står den goda maten i fokus. Vår vision är att göra matlivet enklare, godare och lyckligare. Maten ska vara god för smaklökarna och ha tagits fram på ett sätt som är gott för människor, djur, miljö och klimat – utan onödigt resursslöseri. Mångfalden ska genomsyra Urban Deli, bland personal, meny och butiksutbud. Som gäst hos Urban Deli ska det vara enkelt att göra hållbara val, oavsett hur du gillar att äta eller handla.

Vårt egna kretslopp

Vår kombination av butik, saluhall och restaurang ger oss möjligheten att skapa vårt eget kretslopp och minimera vårt matsvinn. Nästan allt du ser i våra saluhallar serverar vi också i restaurangen, vilket säkerställer såväl god kvalitet som minskat matsvinn. Vi försöker ta vara på frukt och grönt från våra matbutiker i både saluhallen och restaurangen. Att ta hand om och förädla fina råvaror istället för att slänga tycker vi om!

Innovation

Vi vill också bidra med innovation gällande framtidens mat utifrån ett hållbarhets- och mångfaldsperspektiv. Vi vill våga testa nya vägar, produkter och arbetssätt för att kunna blir mer hållbara, och inspirera andra att hänga på. Det kan handla om att minska matsvinn, lyfta andra fiskarter, djurslag, alternativa proteinkällor, drycker, förpackningar, produktionssätt och annat kul. Urban Deli ska vara en mötesplats för framtidens matliv genom att vara en plattform och språngbräda för mat- och dryckesentreprenörer, lokala eller små producenter som vill nå ut till marknaden. Två roliga produkter är vårt Brödöl som är gjort på överblivet bröd och vår Citruslager som görs på citrusfrukter som annars skulle ha kastastas. Ganska så cool tycker vi. En annan riktigt bra produkt som är bra för både planetens och människors hälsa är vår Juicy Vegan Burger – en blödande vegansk burgare för köttälskare. Vi är glada och stolta över att vårt hållbarhetsarbete lett till att vi har blivit nominerade till hållbara föregångare (läs mer) och hållbara innovatörer.

Plast och transporter

Året 2018 tog vi bort plastpåsar, både bärkassar och för frukt- och grönt. Samma år slutade vi med att sälja flygtransporterade frukter och grönsaker i våra butiker. Vi stävar hela tiden mot att uppdatera våra förpackningar enligt de senaste rönen. Våra juicer är pantflaskor, vi använder glasförpackningar där det är möjligt, men ibland måste vi ha plastförpackningar. Då är vårt mål att platsförpackningen är gjord av förnyelsebar plast alternativt återvunnen plast. Våra matförpackningar är gjorda av papper och återvinningsbara. Läs på förpackningarna hur du sorterar.

Svenskt kött

Allt vårt färska kött är svenskt och det är hållbart ur flera perspektiv. Att välja svenskt kött gynnar våra svenska bönder som har en lång tradition av god djurhållning och därmed låg antibiotikaanvändning och godare kött. Vidare bidrar svenskt kött till en levande landsbygd och en större biologisk mångfald.

Candies

Urban Deli samarbetar med Stockholm Environment Institute (SEI) och Nagoon i projektet CANDIES för att undersöka hur digitalisering kan förbättra transparens och spårbarhet i livsmedelsförsörjningskedjan – från producent till konsument med målet att uppmuntra kunder att välja mer hållbara livsmedelsalternativ. Med utgångspunkt i konsumenterna, analyserar CANDIES  hur konsumentbeteendet påverkas av kommunikation om produkters miljöpåverkan. Vilka hållbarhetsaspekter är viktigast för konsumenter? Hur kan man öka transparensen av dessa hållbarhetsaspekter med hjälp av digitalisering av försörjningskedjan? Dessa är de främsta frågorna Candies undersöker. Teamet består av forskare, livsmedelsföretag och digitaliseringsexperter. Vill du veta mer? Besök CANDIES-projektets webbsida här.

Hitta till oss

Just nu på

Hitta till oss